Oboljenja vena su uveliko zastupljena u savremenoj ljudskoj populaciji. Tome « kumuju » brojni faktori koje nosi moderno doba, mada jedan od glavnih nosimo još od momenta kada smo se uspravili i usprotivili sili gravitacije.

Kako vene vraćaju krv iz perifernih tkiva i organa u srce, uspravljanje ljudskog tela u vertikalnu poziciju, otežalo je ovu funkciju što se posebno manifestovalo na venama koje nose krv iz donjih ekstremiteta. Naravno, mehanizam nastanka venskih oboljenja je znatno komplikovaniji.

Široka dostupnost informacija, pa i medicinskih, daje nam mogućnost da budemo sam svoj « gugl » doktor. Nema ništa lepše nego kada neku našu sumnju da bolujemo od nečega razjasnimo jednim klikom i odmah prestanemo da se sekiramo a samim tim i ne žurimo kod doktora.
Međutim, nema ništa gore nego kada neke nejasne i nespecifične simptome naš « gugl » doktor greškom proglasi za neizlečivu bolest zbog koje nećemo doživeti sledeći rođendan. Između ova dva ekstremna primera nalazi se čitav niz situacija u kojima shvatamo dobre i loše strane dostupnosti informacija iz oblasti medicine. Mnogo je lakše te informacije koristiti kada imamo nekoga pri ruci da nam da dodatna pojašnjenja.

Upravo zato, za Vas smo napravili ovaj vebsajt i na njemu obezbedili ono što je najvažnije da znate o oboljenjima vena uz priliku da dodatno pitate sve što Vam nije jasno. Tekstovi su namenjeni pacijentima i njihovim najbližima koji žele više da znaju o venskim oboljenjima. Napisani su, nadamo se, jezikom razumljivim svakome bez obzira na medicinsko obrazovanje. Na sva Vaša dodatna pitanja odgovaraćemo sredom.

Moderna medicina svoje stavove bazira na dokazima a ne na predpostavkama zbog čega smo se i mi trudili da Vam sve podatke damo na osnovu naučno pokazanih činjenica. Ukoliko današnja nauka nije do sada dala odgovor na neka od pitanja koja ovde obrađujemo onda smo naše odgovore bazirali na ličnom iskustvu ili na pisanjima drugih eksperata iz ove oblasti.

3367_web-noge-vene-foto--DreamstimeTeme koje obrađujemo izabrali samo shodno iskustvu iz kliničke prakse skupljajući najčešće postavljena pitanja.

Oboljenja vena donjih ekstremiteta mogu biti različito raspoređena i zahvatati površni i/ili duboki venski sistem. Postoje brojni faktori rizika koji dovode do nastanka venskih oboljenja. Na neke od njih ne možemo uticati jer smo ih nasledili od naših roditelja ili su posledica oboljenja koja smo tokom života stekli. Opet postoji druga grupa faktora za koje smo sami delimično ili potpuno krivi. Na naš venski sistem svakako utiče i naša profesija i ono što svaki dan radimo na poslu. Iako možda ne možemo promeniti posao « samo » da bi naše vene bile bolje, možda ipak nešto i možemo uraditi.

Konzumiranje duvana je definitivno faktor rizika za brojna oboljenja, ali da li je i za venska? Rizik od venskih oboljenja je mnogo veći kod osoba sa povećanom telesnom masom (gojaznost). Trudnoća nije opterećenje za venski sistem samo zbog povećane telesne mase. Ovo stanje u kome se žene nađu samo nekoliko puta u toku života ima različit uticaj na venski sistem. Venska oboljenja znatno češće muče osobe ženskog pola, ne samo zbog estetskog efetka već i zbog hormonske terapije koju žene češće primaju, iz različitih razloga.

Sa druge strane muškarci se češće bave sportom (mada je ta razlika sve manja) te ih vrlo često brine da li je dozvoljeno i u kojoj meri bavljenje sportom osobama sa venskim obolenjima.
Na kraju, ako već nismo uspeli da sprečimo nastanak venskih oboljenja, moramo ih lečiti kako bi smo smanjili opasnost od komplikacija. Široka zastupljenost ove bolesti u radnoj i aktivnoj populaciji bio je dodatni stimulans da se u poslednjih 30-ak godina razviju različite metode lečenja.

Elastična kompesivna bandaža je jedna od prvih mera kojima se borimo protiv napredovanja venskih oboljenja. Sa druge strane odlična je dopuna modernijim metodama kao što su terapija lekovima ili različite hirurške metode koje se koriste u cilju poboljšanja venskog protoka na donjim ekstremitetima.
Svakako, nije lako stisnuti zube i leći na operacioni sto. Zato bi smo voleli da znamo kada je pravi momenat za hirurško lečenje venske slabosti. Naravno moramo biti upoznati i sa svim mogućim komplikacijama uključujući i one koje se javljaju čak nakon nekoliko godina ili decenija.
Zato je jedno od najčešćih pitanja pred odluku o operaciji : « Da li se vene vraćaju?«

Ass dr Igor Koncar

Zaposlen u Kliničkom Centru Srbije i kao konsultant u Medigroup bolnici